Geschiedenis

&of gaat al even mee in de LGBT scene van Leuven, maar hoe lang juist? Wel, om helemaal terug te gaan naar het begin van de georganiseerde LGBT gemeenschap in Leuven, starten we in het jaar 1969, specifiek in oktober. Eveneens het jaar van de Stonewall Inn riots in New York trouwens. Met ondersteuning van de universitaire parochie gaat de eerste teach-in over homofilie door, georganiseerd door de LSWH (Leuvense Studentenwerkgroep Homofilie). Deze groep vormt al snel een baken van verbinding voor queer jongeren in Leuven, in hun eerste jaar verwierven ze al meer dan 30 leden. De focus ligt vooral op het onthalen van queer studenten. 

De LSWH zal door de jaren heen verder weggroeien van de universitaire parochie en van naam veranderen: De Roze Drempel (DRD) wordt geboren. Omdat er tegen dan ook veel verschillende leeftijden zijn binnen DRD, zal in 1989 ook specifiek een jongerenwerking worden opgericht en je raadt het misschien al, dat zijn wij! Of ja, toen heetten we nog Het Goede Spoor. Maar net zoals De Roze Drempel die in 1999 wordt omgedoopt tot Driekant is Het Goede Spoor ondertussen &of!

Hoe zit het nog met Driekant vandaag? Dit is vandaag een vereniging voor mannen die op mannen vallen. En De Roze Drempel? Is dat nog iets? Jazeker! Net als Driekant en enkele andere groepen, is &of ondertussen aangesloten bij VZW De Roze Drempel. En als je toevallig eens in het regenbooghuis rondhangt, kijk dan zeker eens naar de kleur van de opstapjes.

Weet je graag nog meer over de geschiedenis van de Queer gemeenschap in Leuven? Aarzel dan zeker niet om eens te gaan kijken in de archieven van het Fonds Suzan Daniël, tevens dezelfde archieven die gebruikt zijn om deze korte geschiedenis op te stellen. Daar zal je informatie vinden niet alleen over &of, maar ook over het huis zelf en verenigingen zoals Labyrint, de eerste vereniging voor vrouwen die op vrouwen vallen in Leuven. www.fondssuzandaniel.be

Ook dit VETO artikel is zeker een aanrader als korte intro, maar schets enkel de situatie tot 2017 (dus voor meer info, er lopen genoeg kernleden rond die jou met veel plezier vertellen over de jaren die daarop volgden): Een holebigeschiedenis van Leuven (veto.be)