Scholenwerking? Werken die?

Hey &offers

Voor een groot deel onder ons is het schooljaar al een paar maanden weer bezig. Voor vele mensen betekent dit gewoon weer een jaar leren of op de schoolbanken slapen. Voor Jeroen en mij (Niels) betekent het nieuwe schooljaar ook het start van een nieuw jaar scholenwerking.

Voor de mensen die niet weten wat scholenwerking is. Het is een superleukformitastisch vormingsmoment voor leerlingen in het middelbaar om meer te weten te komen over holebi’s, verschillende genders, Soa’s en meer. Dit wordt dan gegeven door een ‘ervaringsdeskundige’ wat dus eigenlijk gewoon wil zeggen, een vrijwilliger zoals mezelf.

Nu de afgelopen weken is scholenwerking lekker druk geweest omdat veel scholen het holebifilmfestival gebruiken als instap tot het onderwerp. De leerlingen krijgen dan een film te zien en dan komen wij op ‘magische wijze’ (lees: te voet, fiets, bus, trein… zeer magisch enzo) een paar dagen later een nabespreking doen.

Die nabespreking zijn zeer verschillend van klas tot klas. Sommige klassen zijn heel geïnteresseerd en actief terwijl andere klassen soms heel passief en lui zijn en dat moet je soms een mening eruit ‘sleuren’ en soms zijn er klassen die niet echt goed met het onderwerp overweg kunnen. Maar dat zijn natuurlijk wel de klassen waarin de vormingen het meeste nodig zijn.

Een van de interessante momenten in zo’n vorming is het ‘persoonlijk verhaal’ waarbij de leerlingen een kijk krijgen in het leven van de vrijwilliger in kwestie. Bij mezelf spreek ik over hoe het allemaal begon (het twijfelen over mijn geaardheid), hoe ik uit de kast kwam en de reacties hierop en hoe ik bij &of ben terechtgekomen. Meestal moeten de leerlingen wel is lachen als ik over mijn vader begin die zo openminded is dat hij over straat naar jongens wijst en luidop vraagt aan mij of dat desbetreffende persoon iets voor mij is.

Met nog een paar weken te gaan vooraleer de examens op het middelbaar beginnen hebben we nog een paar klassen te bezoeken voor het even stilvalt. Dus Jeroen en ik weten ons nog bezig te houden.

Als je na dit te lezen plots een gigantische drang hebt om ook zo een super tof iemand te worden die in klassen wil gaan staan, uitleg wil gaan geven en de volgende generatie iets wil bij leren. Laat dit dan zeker en vast weten door een mailtje te sturen ()

Een pandaknuffel van jullie kapoenen
Jeroen en Niels